Restaurada l’estructura original de Gaudí

Restauració Casa Vicens de Gaudí

Restaurada l’estructura original de Gaudí

Una de les joies més desconegudes de Gaudí, la Casa Vicens, va obrir les seves portes ahir, dijous 16 de novembre. Tal com podeu trobar a la seva web, els interessats ja tenen la possibilitat de visitar en diferents modalitats l’edifici del barri de Gràcia de Barcelona. La Casa Vicens apareix transformada en casa-museu després de passar per un procés de restauració de dos anys, arran de la compra de l’immoble per part de l’entitat bancària andorrana Morabanc al 2014.

Va ser un dels primers grans projectes que l’arquitecte Antoni Gaudí va realitzar. Tan sols tenia 30 anys quan va projectar aquest majestuós habitatge. Des d’aleshores la casa ha patit alts i baixos, de manera que el projecte de restauració ha estat laboriós, especialment pel fet que hi ha hagut un doble treball: fer la casa accessible a la quantitat de visitants que rebrà i preservar i restaurar l’estructura original de Gaudí i els seus elements decoratius.

Acabada la rehabilitació de la Casa Vicens. Ja es pot visitar el resultat. Click To Tweet

Objectiu: recuperar el projecte original

Les obres de restauració van tenir una primera fase consistent en el reforç estructural i fonamentació mitjançant un recalç dels murs de fonamentació amb una doble vessant, la realització de dos estintolaments a la caixa de l’escala, i l’enderroc dels envans afegits a posteriori del projecte original de Gaudí, preservant-se les estances i divisions amb caràcter patrimonial. Aquesta fase de les obres va portar-se a terme per la UTE Constructora Calaf-AMC5 entre l’abril i el setembre de 2015.

A les següents fases, entre altres actuacions d’adequació d’interiors, el projecte ha portat a terme l’eliminació d’elements afegits als anys 30, la reconstrucció de l’escala principal dissenyada per Gaudí i enderrocada posteriorment, i la recuperació de l’obra original de paviments, sostres, murs, fusteria, bancs, porticons, etc. Cal destacar  la recuperació de la terrassa de la façana sud-oest així com la font original.

Per a totes aquestes actuacions, s’ha comptat amb un equip d’especialistes que investiga i reprodueix les tècniques i materials utilitzats al projecte original de Gaudí.

La nova Casa Vicens

Un cop finalitzada, els 1.200 m quadrats de l’edifici albergaran exposicions fixes i itinerants, així com espais per conferències, activitats educatives, una cafeteria i també una botiga.

D’aquesta manera la casa Vicens s’uneix a altres edificis de Gaudí oberts al públic com són la Pedrera o la Casa Batlló, tot i que vol establir-se un model d’obertura poc massificat, amb l’organització de grups de visita que evitaran llargues cues i excessos de públics per a un edifici catalogat com Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i Monument Històric Artístic d’Interès Nacional. Casa Vicens fa referència al primer període de l’obra de l’arquitecte barceloní en el qual trenca amb la influència de l’historicisme per adoptar motius propis de l’arquitectura mudèjar, inspirant-se en formes vegetals com són la fulla de margalló o el clavell de moro.

 

Etiquetes:
No hi han comentaris

Publica un comentari