“L’home resolt fa el que vol”. Pallàs & Gamandé, constructors avantguardistes del segle XX

“L’home resolt fa el que vol”. Pallàs & Gamandé, constructors avantguardistes del segle XX


Aquesta article va ser publicat al número de desembre de 2022 de la revista del Gremi (podeu trobar-la a la secció web de Publicacions)

Josep Munmany, Laia Miralpeix i Albert Ledesma

Aquest es el títol d’un llibre que està previst que es publiqui el proper mes de desembre. L’hem promogut en Josep Munmany, la Laia Miralpeix i l’Albert Ledesma. Tots 3 vivim a Taradell. En Josep va ser-ne alcalde durant 20 anys, la Laia treballa a la biblioteca i l’Albert en va ser regidor.

Segur que us preguntareu perquè ens vam implicar en aquest projecte, la biografia d’una important empresa constructora catalana del segle passat. Dir-vos que hi ha tres motius que ens van decidir a fer realitat aquest projecte. El primer és l’estreta relació d’un dels socis fundadors de l’empresa, en Josep Pallàs i Sala, amb Taradell. Ell va néixer a Sant Julià de Vilatorta, però es va casar amb una pubilla de Taradell, hi va viure uns anys i va fer-hi vàries obres, entre d’altres la seva casa particular i la fàbrica de Can Costa i Font. La primera part del nom del llibre està inspirada en una inscripció que hi ha a la casa particular d’en Josep Pallàs i que s’explica per les dificultats que va tenir per construir-la.

El segon motiu és l’escàs nombre de biografies d’empreses constructores en general, i catalanes en particular. Pensem que és una mancança que podíem ajudar a mitigar o resoldre. El rol de les empreses constructores en l’urbanisme i l’arquitectura no ha tingut l’interès que li correspon. Molts arquitectes són coneguts i reconeguts per les seves obres i els constructors solen quedar en l’anonimat i sense cap reconeixement a les seves aportacions.

El tercer motiu és la important obra construïda per Pallàs & Gamandé per tot Catalunya, des del cremallera de Núria fins al seminari de Tortosa, passant pels hospitals o sanatoris de Sant Joan de Déu de Manresa, el Vendrell i l’antic de l’avinguda Diagonal de Barcelona. Sense oblidar les més de 400 obres construïdes a la capital catalana. També cal destacar que van treballar amb arquitectes de molt prestigi, alguns d’ells membres del GATCPAC, com en Germà Rodríguez Arias, Sixte Illescas o Duran i Reynals, entre d’altres.

La cessió del fons fotogràfic de l’empresa per part d’un net d’en Josep Pallàs, en Josep Maria Pallàs, a la biblioteca de Taradell va ser el detonant del projecte. L’arxiu conté un catàleg de les seves obres, classificades segons la seva tipologia i una abundant col·lecció de fotografies de les citades obres. El fons està en mans de l’Arxiu Fotogràfic de Taradell i a disposició de qui el vulgui consultar.

L’empresa la van constituir l’any 1922 dues persones, en Josep Pallàs i Sala, mestre d’obres amb experiència en el món de la construcció, i en Josep Gamandé i Net com a soci financer i expert en negocis, amb un capital social de 750.000 pessetes. L’oficina la van tenir sempre al carrer Balmes núm. 9, cantonada Ronda Universitat.

Al cap d’uns anys, el 1925, entra com a soci en Josep Donadeu però dura poc temps; l’any 1929, coincidint amb la signatura del contracte per fer les obres del cremallera de Núria, va deixar la societat.

L’empresa va anar creixent, va arribar a tenir més de 1200 treballadors, coincidint amb la construcció del cremallera de Núria, i va passar per situacions delicades, com ara la Guerra Civil, quan va ser intervinguda. També va viure períodes d’expansió i creixement. Al llarg dels anys, per la mort dels socis o per renúncies d’altres, l’empresa va canviar de propietaris i es va mantenir fins l’any 1979, que tanca per una suspensió de pagaments.

En el llibre tractem d’explicar amb el màxim rigor possible la biografia dels seus fundadors, la història de l’empresa, les obres fetes a Sant Julià de Vilatorta i Taradell; algunes per part d’en Josep Pallàs com a mestre d’obres, d’altres com a Pallàs & Gamandé. També expliquem les innovacions que van incorporar en les tècniques constructives, en especial l’ús i el tractament del formigó. Incorporem una mostra de les obres construïdes a Barcelona i la seva relació amb el GATCPAC, així com les obres fetes als hospitals de Sant Joan de Déu a Catalunya, sent d’especial interès la intervenció a l’antic sanatori de l’avinguda Diagonal a Barcelona, un material inèdit que supleix la manca de documentació sobre aquest establiment.

També hi apareixen la construcció del cremallera de Núria, les obres hidràuliques a la conca del Ter al seu pas pel Ripollès i Osona, el mercat de Canet, l’escola Mare de Déu de Montserrat de Malgrat de Mar, el mercat Central de Reus, el seminari diocesà de l’Assumpció i l’edifici Alonso Ballester de Tortosa, i les obres gironines de la Colònia Torras de Sarrià de Dalt, les casernes militars de la carretera de Barcelona i els habitatges de la Caixa de Pensions a la mateixa carretera.
Per escriure cada capítol hem buscat persones del lloc tractat, coneixedors del territori i de les obres que va construir l’empresa Pallàs & Gamandé. Des d’aquí volem agrair públicament les seves aportacions en un exercici de voluntariat que ha fet possible l’edició d’aquest llibre.

El pròleg del llibre l’escriuen els arquitectes del despatx RCR Arquitectes, d’Olot, guanyadors del premi Pritzker. També els volem agrair la seva desinteressada aportació, que prestigia el nostre llibre.

Assenyalar que hem disposat de poca bibliografia o referències documentades sobre la història de l’empresa. De moltes obres que consten en el seu catàleg no hem pogut trobar documentació que expliqui què hi van fer i quan hi van intervenir. Queda oberta la porta a dur la recerca més lluny, especialment pel que fa referència a les obres de Barcelona i publicar un nou text que complementi el que s’aporta des d’aquest llibre.

Des d’un bon principi ens vam posar en contacte amb l’editorial Efadós que es va posar a la nostra disposició per publicar el llibre, amb una actitud generosa i facilitadora que volem posar de relleu i reconèixer públicament.

Com a associació d’empreses constructores esperem que el llibre sigui del seu interès i faci justícia a les aportacions que des del seu camp s’han fet a pobles i ciutats de Catalunya, configurant o modelant el seu urbanisme.

El nostre repte ara és fer-ne la màxima difusió i que arribi a les persones, entitats o empreses que puguin estar-hi interessades, és part de la nostra història i, per tant, d’interès per a molts.

No hi han comentaris

Sorry, the comment form is closed at this time.