BUSCADOR

Noves xifres, noves tendències…

Noves xifres, noves tendències…

Tot i que han passat gairebé vuit anys des que va esclatar la crisi, tots tenim encara molt present la forta caiguda que va patir el sector de la construcció. Vuit hiverns després, arriba la notícia que tots esperàvem: el sector tanca el 2015 en positiu. Perquè la construcció tornés a revifar han hagut de canviar certes coses; entre elles, les tendències i els protagonistes. És a dir, els autèntics puntals del canvi han estat la rehabilitació, el manteniment i l’habitatge de segona mà.

Nou gràfic

Tot apunta a què el desitjat punt d’inflexió ja està aquí. El sector de la construcció a Espanya ha acabat el 2015 amb una crescuda del 2,4% respecte el darrer any. Aquest creixement es deu al fet que el mercat ha canviat, les constructores espanyoles han reorganitzat la seva activitat i s’han adaptat a la nova demanda.

El segment dedicat a la reforma i restauració s’ha convertit en l’autèntic protagonista del sector, sobretot a causa de la caiguda d’obra civil i de l’edificació residencial. D’altra banda, el descens de l’obra pública ha donat lloc a un canvi en el tipus de contractes que ara es liciten. Estem vivint un moment en què es treuen a concurs contractes d’import reduït i, especialment, obres de conservació i manteniment d’infraestructures existents.

Què passarà amb l’obra nova? Està previst que el 2016 l’edificació rebi una empenta, mostra d’això és el fet que per primer cop des de la punxada de la bombolla, els visats d’obra nova han augmentat amb més de 45.000 visats. Aquesta millora es deu al finançament per part de les entitats bancàries –principals propietaris de sòl del país–, que necessiten donar sortida al seu stock acumulat.

En conclusió, el sector de la construcció ha vist en els darrers anys com canviaven totes les dinàmiques, comportaments, protagonistes, tendències i regles. Finalment, el mercat s’ha transformat de tal manera que la rehabilitació ha pres el relleu de l’obra nova i els habitatges de segona mà han guanyat el terreny a les noves edificacions. Caldrà estar atents al decurs del 2016 i a les transformacions que, tenint en compte l’evolució del sector en els darrers temps, segur que prendran part.

Grpafic nou 2

Font: Alimarket Construcción
No hi han comentaris

Publica un comentari

Escriu el Cpatcha *