BUSCADOR

Lean Construction, o com optimitzar la gestió de les nostres obres

Lean Construction

Lean Construction, o com optimitzar la gestió de les nostres obres

El passat dimecres 18 d’octubre vam celebrar a la seu del Gremi una jornada sobre Lean Construction, és a dir, l’aplicació de la metodologia Lean en el món de la construcció. Per a l’ocasió, vam comptar amb la presència de Juan Felipe Pons, especialista en Lean Management amb una dilatada experiència en la implantació de Lean en organitzacions de diversitat de sectors.

Durant la seva ponència, Juan Felipe Pons va fer un ampli repàs a les necessitats actuals del negoci de la construcció i la gestió de projectes. De començament, Pons va nombrar alguns dels problemes que acostumen a suposar deficiències en els projectes, com per exemple la falta de coordinació, els sobrecostos o l’allargament dels terminis de l’obra. El principal problema al qual s’enfrenta el Lean Construction, resumint, “és la carència formativa del sector i l’utilització de sistemes obsolets de treball”. Tal com va afirmar, “vam creure que amb la crisi les constructores farien un pas endavant per modernitzar-se i optimitzar-se, i el cert és que ens hem trobat que tot segueix més o menys igual en quant a funcionament dels projectes, amb els mateix problemes per solucionar”.

En aquest sentit, van remarcar-se dues dades il.lustratives. Segons un estudi de 2004 del Construction Industry Institute i el Lean Construction Institute, el 57% del temps, l’esforç i el material de la inversió en projectes de construcció no afegeix valor al producte final, en comparació amb una xifra de només el 26% a la indústria de la fabricació. D’altra banda, quan es mesuren, els projectes de construcció generalment operen entre el 55 i el 60% de fiabilitat en la finalització de les tasques del dia següent. És a dir, la construcció avui  dia aconsegueix acabar poc més de la meitat del que es planeja fer 24 hores abans.

El Lean no requereix cap inversió significativa per l'empresa, i pot implantar-se poc a poc Click To Tweet

A una segona part de la jornada, va passar-se a exposar què és el Lean Construction i quina és la seva aplicació al sector, basant-se en la filosofia de identificar deficiències i trobar solucions i metodologies per optimitzar els processos i els seus costos. En aquest sentit, Pons va comentar diferents experiències viscudes en empreses, on van aconseguir millorar notablement els processos mitjançant canvis en les rutines de treball. Així mateix, va destacar com a diferència de l’implementació de sistemes d’altres àmbits, com el BIM, que “el Lean no requereix cap inversió significativa per l’empresa, i es pot anar implementant de mica en mica.

Sobre la seva implementació a Espanya, va destacar que des del 2010 s’han donat grans passos, amb congressos, accions formatives i aplicació a empreses de diferents sectors, entre ells la construcció. Entre les associacions del sector que s’han implicat en l’aplicació del Lean, va nombrar la FLC, ITeC, ASPRIMA, CEN o el propi Gremi. Així mateix, “cada país està aplicant el Lean de diferents maneres. A Espanya, poc a poc va prenent importància, i ho fa d’una manera atomitzada”. Alguns dels països on el Lean té més implantació serien Estats Units, Alemania, Holanda o Perú.

Finalment, la ponència va terminar amb una reflexió sobre dues frases interessants de coneguts teòrics sobre organitzacions. La primera és de Eliyahu M. Goldratt: “En els negocis no importa com siguis de bo, el que importa és el bo que ets en comparació amb la competència, i encara que tothom estigui cometent el mateix error, si ets millor que el un altre sobreviuràs”. La segona, de Peter Senge: “L’habilitat d’aprendre més ràpid que el teu competència pot arribar a ser l’únic avantatge competitiu ”

Posteriorment, la jornada va clausurar-se amb un torn de preguntes per part dels assistents.

No hi han comentaris

Publica un comentari

Escriu el Cpatcha *