El Gremi durant la propagació de la Covid-19 (II)

Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques

El Gremi durant la propagació de la Covid-19 (II)


El Gremi durant la propagació de la Covid-19 (II). Activitat institucional del Gremi. Fem front a la crisi.


Anteriorment, al mes de maig, us vàrem informar (en aquesta entrada del blog) de l’activitat del Gremi durant els primers mesos de la propagació incontrolada del Covid-19. En l’actualitat, la situació sanitària encara és molt complicada i també l’econòmica.

En aquest context, des del Gremi centrem la nostra activitat institucional en buscar i demanar mesures per tal de facilitar l’activitat i subsistència de les empreses constructores agremiades. En els darrers mesos entre altres mesures hem defensat mesures fiscals, financeres i laborals que protegeixin al sector i l’activitat i que impulsin el necessari pla d’ajust d’un nou model productiu amb menys dependència del turisme i que aposti pel progrès, la sostenibilitat i la qualitat.

En aquest sentit el passat 15 d’octubre vam difondre una nota de premsa on considerem que les darreres normatives aprovades per la Generalitat en matèria d’habitatge són inefectives i perjudiquen seriosament la recuperació i la viabilitat del sector. La podeu trobar integra en aquest enllaç. Alertem que els canvis legislatius estan provocant que es paralitzin promocions que anaven destinades a lloguer i demanem a les diferents administracions públiques que promoguin urgentment la construcció d’habitatge assequible.

La nota de premsa va ser elaborada i signada pel Gremi conjuntament amb les organitzacions que conformem la Confederació Catalana de la Construcció. Amb aquesta entitat, igualment vam enviar a finals de maig una altre comunicat a mitjans de comunicació i també autoritats demanant mesures que avui, i més que mai, ens semblen necessàries per recuperar el sector amb responsabilitat i donant resposta a les mancances de la societat. Destaquem algunes de les mesures que demanàvem i que encara avui demanem:

– Continuar amb l’activitat amb respecte a les instruccions de les autoritats sanitàries i reactivació de l’activitat administrativa i de gestió de totes les administracions així com la de les entitats vinculades. Agilitzar les tramitacions.

-Tramitació i pagament de les bestretes, certificacions i factures pendents de projectes, direccions, certificacions i factures d’obres, així com les subvencions i transferències vinculades a l’activitat de la construcció i pendents de pagament.

– Agilitzar el pagament de les indemnitzacions, a les empreses perjudicades, derivades de l’aturada de les obres, cobrint la totalitat del conceptes per danys.

– Publicació del programa de licitacions de projectes i obres per facilitar l’organització dels licitadors. Licitació urgent de les obres programades pels diferents organismes en els terminis anunciats. Tramitació de les licitacions aturades.

– Compliment dels programes d’inversions. Cal un compromís de totes les administracions així com la de les entitats vinculades, pel compliment íntegre, i si pot ser la seva anticipació en terminis d’execució, dels plans d’inversió previstos.

– Programa d’inversions en obres i serveis com a mesura anticíclica, amb inversions avaluables pel seu impacte i retorn social, econòmic i mediambiental.

– Revisió i modificació, amb interpretació oberta, raonable i socialment responsable, dels criteris d’ús de diferents espais en el parc construït. Canvis d’ús de locals, habitatges accessibles, barreres arquitectòniques, millora habitabilitat, habitatge saludable.

– Promoure activament una reducció de l’IVA en les obres de reforma i rehabilitació. Tipus d’IVA reduït del 4 %.

– Intensificar incentius i regim sancionadors per les ITE i CEE i vincular-ho al Llibre del edifici.

– Afavorir la col·laboració publicoprivada en els diferents àmbits del sector de la construcció per la captació de recursos per a projectes gestionats segons els protocols (codis) de bona pràctic comunament acceptats.


Sortirem de la crisi, i volem fer-ho millorant el sector i la societat


Aquestes línies d’actuació indicades són demandades pel Gremi com a mesures imprescindible per fer front a la pandèmia i a la crisis econòmica que l’acompanya. Encara amb la incertesa de no saber encara quan i com acabarà la crisi sanitària, i ni tan sols amb un pronòstic clar de quin serà el seu recorregut, i tot i les expectatives positives i els bons desitjos que mantenim, encara és de preveure que tenim per davant mesos complicats.

Igualment, som conscients de com tota crisi profunda comporta també un procés de transformació social accelerat. Tenint-ho en compte, centrem també els nostres esforços en poder implementar mesures i estratègies que contribueixin a conformar un escenari millor i més modern a la nostra societat, i també al sector de la construcció. Les crisis tenen la facultat de moure allò que semblava inamovible i en aquest sentit és també la nostra esperança creure en que podrem fer un salt endavant en qüestions de progrés, com l’impuls a la rehabilitació, la desburocratització, la inversió pública o l’eficiència energètica.

Per uns objectius i altres, el Gremi continuarà lluitant i negociant dia a dia, i informant-vos de les diferents reivindicacions que defensem així com de l’estat de la qüestió. En aquest sentit aprofitem també per informar-vos que hem obert una nova secció al butlletí dels dilluns, el Gremi Informa, per tal que de manera mensual us resumim les reunions i negociacions més importants en les quals el Gremi participa. Així, volem millorar la difusió i coneixement entre els agremiats de la nostra activitat institucional, així com de retruc animar-vos a participar en ella, amb l’assistència a comissions, assemblees, etc.

Aprofitem per a recordar-vos que per a qualsevol comentari o consulta que tingueu relacionat amb la vostra activitat i les diferents mesures i possibilitats derivades de la lluita contra la Covid-19, ens ho podeu fer arribar a info@gremi-obres.org. També agrairíem si ens féssiu comentaris sobre com porteu la situació a la vostra empresa o fent-nos propostes per poder-les compartir amb la resta d’agremiats. Com sempre, restem a la vostra disposició per respondre els dubtes el més aviat possible.En aquest sentit, us recordem també com compteu amb un equip d’assessors especialitzats als quals derivem consultes que ens envieu per tal que tingueu resposta d’especialistes.

No hi han comentaris

Publica un comentari

Escriu el Cpatcha *