La ciutat és de la gent. 2n Congrés Internacional de Paisatge Urbà

La ciutat és de la gent. 2n Congrés Internacional de Paisatge Urbà

Des de fa anys el concepte de paisatge urbà ve ampliant el tradicional d’espai públic, incorporant a aquells espais de titularitat pública, els espais privats en la part que són susceptibles de gaudi col·lectiu. Qualsevol gestor públic que es limiti a actuar sobre el públic, s’oblida de fer-ho sobre alguns dels elements essencials que constitueixen l’anomenat medi ambient urbà, hàbitat urbà per altres, i que contribueixen a una gestió urbana sostenible.

Una de les conclusions del 1r Congrés Internacional de Paisatge Urbà, celebrat a Sao Paulo (Brasil) al desembre de l’any 2015, va ser la necessitat de treballar en la consolidació de la gestió del paisatge urbà com un dels elements essencials de l’agenda de la governança local, per la seva demostrada capacitat per influir en la millora de la qualitat de vida a les ciutats.

Aquest repte ha començat a veure’S satisfet amb la inclusió del compromís d’aconseguir “paisatges urbans més atractius i habitables” a la Nova Agenda Urbana sorgida de la Conferència de les Nacions Unides Hàbitat III, celebrada a Quito en el mes d’octubre de l’any 2016.

Ara, el 2n Congrés Internacional de Paisatge Urbà, que se celebrarà entre el 12 i el 14 juny 2017 al recinte modernista CaixaForum Barcelona, ​​s’ha organitzat per buscar respostes a algunes de les preguntes essencials que es formulen les ciutats que aposten per una gestió urbana sostenible, també, des de la gestió del paisatge urbà.

Per què reconeixem el paper de l’espai públic com a facilitador de la funció social i econòmica de la ciutat, però costa tant fer un pas més i incorporar aquest reconeixement al paisatge urbà?

Per què en tantes ocasions, des de l’actuació de les administracions públiques, l’anomenat “dret a la ciutat” sembla esgotar-se en l’espai públic?

És que la propietat privada no està implicada en la millora de la qualitat de la ciutat, en la millora de la seva imatge, i en la promoció del sentit ciutadà de pertinença i orgull?

Per què el concepte de paisatge urbà es segueix reduint a un paisatgisme verd urbà, oblidant els aspectes de gestió que permeten posar en valor el conjunt de l’espai col·lectiu, potenciat a través del branding de ciutat?

El paisatge urbà s’ha d’entendre com la sublimació de l’espai col·lectiu que representa el medi ambient urbà, ja que per la seva naturalesa el paisatge urbà ni és limitat ni és exclusivament de titularitat pública. El Congrés apostarà per superar, d’una vegada per totes, el concepte tradicional d’espai públic com a únic objecte de gestió des del públic.

A més a més, la inversió en paisatge urbà és veritable inversió en desenvolupament urbà sostenible, a més d’un exercici de responsabilitat social. El Congrés vol per això reconèixer el paper de la societat civil, i la importància dels incentius públics al sector privat, per discrets que aquests puguin ser, per a la millora del paisatge urbà.

Finalment es pretén que el Congrés sigui una modesta contribució a la implementació de la Nova Agenda Urbana en allò que es refereix al paisatge urbà com a aportació a la millora social i econòmica de la ciutat, que no és poc.

El programa del Congrés s’estructura en una dotzena de ponències a càrrec de personalitats internacionals d’àmbits acadèmics i de gestió relacionades amb el paisatge urbà, complementades amb taules rodones i altres activitats per a les que també comptem amb especialistes vinculats als objectius del Congrés.


Inscripció al 2n Congrés Internacional de Paisatge Urbà

Fins al 30 abril 2017 els drets d’inscripció al Congrés tenen un important descompte sobre la tarifa ordinària en euros. S’han disposat també tarifes especials molt atractives per a estudiants universitaris.
Tots els detalls del Congrés, així com les últimes novetats, estan disponibles 7/24 en www.icoul.eu i en les diferents xarxes socials.

Tipus de quota: 

  • General: 300 euros (fins el 30 d’abril), 400 euros (des de l’1 de maig)
  • Reduïda per estudiants de Grau: 175 euros (fins el 30 d’abril), 250 euros (des de l’1 de maig)

Més informació: Secretaria del Congrés Comitè Científic

secretaria@icoul.eu
comunicaciones@icoul.eu

No hi han comentaris

Publica un comentari