Campanyes Inspecció de Treball

Campanyes Inspecció de Treball

Les empreses del sector de la construcció estan subjectes a una cotització a la Seguretat Social, per cobrir els accidents de treball dels seus operaris, d’un 6,70% sobre la base de cotització a la Seguretat Social del treballador. Per altra banda, hi ha la possibilitat de que en determinades circumstàncies, els treballadors destinats “exclusivament” a treballs d’oficina puguin cotitzar per un tipus reduït de l’1%. Aquesta possibilitat de cotització reduïda que tenen els treballadors destinats “exclusivament” a treballs d’oficina, les empreses l’han d’interpretar molt prudentment i de manera restrictiva, per evitar possibles sancions o responsabilitats per la seva aplicació indeguda.

Segons ha tingut coneixement el Gremi, la Inspecció de Treball esta fent un control acurat en aquells casos que les empreses s’acollin en aquesta possibilitat, doncs no admeten que s’apliqui la cotització de l’1% en els treballadors d’oficina, en tots aquells casos que pugui haver-hi un risc d’exposició al treball de l’activitat de construcció, així com en aquells casos que els esmentats treballadors facin desplaçaments fora de les dependències de l’empresa, doncs en tots dos casos haurà de cotitzar-se per el 6,70% corresponent a l’activitat de l’empresa.

Per altra banda, també hem tingut coneixement que la Inspecció de Treball, està duent a terme una campanya de control sobre la jornada de treball i la possible realització d’hores extres en les empreses. Si bé en un principi, les empreses del sector de la construcció no estan en el punt de mira de la campanya, tampoc no es pot descartar totalment, que algunes empreses del nostre sector es puguin veure afectades per aquesta campanya de control. Per tant, en aquelles empreses que no ho estiguin fent ja, els hi recomanen comencin a dur un registre diari de la jornada que fan els seus treballadors, així com fer el lliurament, juntament amb el rebut de salari, d’un resum de la seva jornada mensual. La documentació que recomanem tinguin les empreses a disposició de la Inspecció de Treball, per si fos necessari, es la següent:

-Calendari laboral i quadre horari, en el que haurà de figurar els dies laborables, respectant-se la jornada màxima anual establerta en el conveni col·lectiu (1.738h), així com els festius, vacances i descansos entre jornades.

En el supòsit de realitzar una distribució irregular de la jornada, acord amb la representació legal del treballadors, o en la seva absència, decisions adoptades per la empresa.

-Quadrants d’horaris realitzats per la empresa si existeixen

-Quadre de torns: en aquelles empreses que tinguin establert el treball a torns.

-Registres de jornada diària: Ha de reflectir l’horari concret d’entrada i sortida de cada treballador. Donat que el E.T., no concreta un model de registre, pot utilitzar-se aquell que escolli lliurement la empresa, si bé ha de garantir la fiabilitat i invariabilitat de les dades:

-Registre por mitjans electrònics o informàtics. (Rellotge de marcar).

-Registre por mitjans manuals. Document manuscrit per el treballador amb la seva signatura.

-Resum mensual de la jornada realitzada per els treballadors que s’ha tingut en compta par el pagament de las retribucions, que ha d’incloure el total de las hores realitzades en el mes, tant les ordinàries, com les complementàries per els contractes a -temps parcial o les extraordinàries en el cas dels contractes a temps complert.

 

No hi han comentaris

Publica un comentari