BUSCADOR

BIM, el procés de gestió de dades “estrella” de les edificacions

BIM, el procés de gestió de dades “estrella” de les edificacions

Des de fa uns anys –i cada cop amb més força– en el món de la construcció s’hi sent el nom de BIM (Building Information Modeling). Es tracta d’una metodologia de gestió de la informació del cicle de vida dels edificis que s’està convertint en el procés estrella i revolucionari de gestió de dades de les edificacions. Què té d’especial? L’ús d’un software dinàmic en tres dimensions i en temps real que permet disminuir pèrdues i recursos en el disseny i construcció, però també en la fase d’explotació, manteniment, remodelació i, fins i tot, enderrocament de l’edifici.

BIM 3Tant rellevant és el BIM que s’acaba de celebrar a Barcelona la segona edició de l’European BIM Summit, una cimera internacional per posar damunt la taula les darreres novetats en l’aplicació del BIM i analitzar la seva situació en el nostre país i en altres zones del món.

Al llarg del congrés s’ha fet extensiva la crítica al model que impera en el sector de la construcció a l’Estat espanyol, i que Sergio Muñoz, president del BuildingSMART Spanish Chapter, ha titllat de “model voltor”: “a Espanya hem de passar d’un model voltor, en el qual intentem obtenir el màxim fent el mínim, a un model d’aliances”. En aquest sentit, Muñoz ha insistit en el fet que per aconseguir aquest canvi de paradigma cal estandaritzar l’entorn a través d’una transformació de les dades, dels processos i de les persones.

En aquesta línia, Jesús Silva Fernández, president d’INECO, ha esmentat les necessitats per arribar a aquesta desitjada estandarització: divulgació, formació i generalització de l’ús de BIM. De tots aquests punts, n’hi ha un que té més urgència per sobre de la resta, la formació. Per arribar a dotar el país de professionals del BIM és imprescindible que rebin formació adequada en aquest camp. És per això que entitats vinculades a la construcció, com el cas del Gremi, ofereixen periòdicament cursos de Building Information Modeling

BIM en la rehabilitació

El BIM permet no només permet treballar amb la geometria de l’edifici, les relacions espacials, la informació geogràfica i les quantitats i qualitat dels seus components, sinó que també permet reconstruir les diferents etapes constructives amb tota la informació dels materials i sistemes constructius. D’aquesta forma, a través d’aquesta informació focalitzada en un model tridimensional es pot observar el comportament de l’edifici i escollir les millors actuacions per fer front a les patologies que pugui presentar.

BIM colaboraciónÉs per aquest motiu que el BIM és una important eina en l’àmbit de la rehabilitació, sobretot pel fet que el BIM treballa en un entorn col·laboratiu. És a dir, la gestió amb BIM permet treballar juntament amb diversos agents implicats en un mateix projecte de forma coordinada i eficient, independentment de la ubicació de cada un d’ells. En definitiva, el BIM s’ha convertit en un model de gestió especialment útil en la rehabilitació.

Catalunya ha esdevingut un dels motors estatals en l’aplicació de BIM, com bé ho demostra la creació de la comissió Construïm el Futur amb l’objectiu de debatre sobre el futur del sector de la construcció i analitzar l’ús de les tecnologies BIM. Cal seguir treballant en aquesta línia i impulsar l’aplicació generalitzada d’aquesta tecnologia. Així doncs, el clam de l’European BIM Summit d’enguany ha estat donar empenta a les mesures necessàries per tal que l’ús de BIM s’estandaritzi, tingui un marc regulatori adequat i aconsegueixi els recursos necessaris per dur-ho a terme.

No hi han comentaris

Publica un comentari

Escriu el Cpatcha *