Crònica Esmorzar RiMe – 28 de setembre de 2017

crònica de l'esmorzar RiMe

Crònica Esmorzar RiMe – 28 de setembre de 2017

Aquest dijous 28 de setembre es va celebrar una nova reunió de la Comissió RiMe a la seu del Gremi. La jornada va comptar amb la presència destacada de responsables de la Borsa de Lloguer Social, amb la qual les empreses de la RiMe col.laboren mitjançant la rehabilitació d’aquells habitatges participants. La jornada va ser patrocinada per la Caixa d’Enginyers.

Com a presentació del debat, Cristina Valios, tècnica municipal, va exposar el circuit de gestió  de les obres de rehabilitació del programa, indicant fases i agents que participen en el conjunt del procés. En base a les dades recollides des de començaments d’any, Valios va destacar la participació de les empreses de la RiMe en el programa, amb una implicació de més del 50% sobre el total dels 151 expedients oberts en aquest 2017.

Repassades les línies generales del circuit de gestió, Ana Becerra, tècnica municipal, va procedir a repassar els criteris tècnics en relació al pressupost, les llicències d’obres , les seves valoracions i les problemàtiques habituals en relació a humitats, il·luminació o esquerdes. Al seu torn, va anunciar-se que a partir d’ara les obres seran supervisades per només un tècnic, la qual cosa simplificarà un procés que en opinió dels assistents és massa feixuc i problemàtic,  implicant grans riscos financers per a la constructora.

El propi Iago Almuni, tècnic municipal, va reconèixer que “encara avui existeix un gran desgavell” en un programa del qual, amb els canvis que s’han adoptat o que s’adoptaran, s’espera que en el pròxims mesos s’optimitzi. “Hem tingut dificultats pròpies de la inexperiència, però ja estem entrant en una fase de maduresa on assolirem una funcionament més agilitzat i simplificat”, va defensar.

En aquest punt del debat, diferents assistents van explicar experiències problemàtiques viscudes dins del programa, amb les corresponents respostes dels tècnics presents a la reunió. En general, si bé van considerar que la programa és “una bona idea”, les empreses de la Comissió van lamentar l’excés de burocràcia i contradiccions.

En aquest sentit, la RiMe va agraïr la bona voluntat del consistori amb les millores anunciades durant la jornada, que en paraules de Jordi Amela, director tècnic de Rehabilitació d’Habitatges de l’Ajuntament de Barcelona, faran que “les empreses que s’han desapuntat, en cinc o sis mesos tornin, al veure com s’efectuen els pagaments que encara esperen i com els procediments s’aclareixen i simplifiquen”.

Finalment, Gerard Capó, tècnic municipal, va agrair a les empreses la seva col·laboració, i va afirmar la voluntat del consistori de seguir apostant per el programa.

Llei de Canvi Climàtic, Llei de Contractes del Sector Públic i Conveni General de la Construcció

Durant l’espai dedicat a les qüestions d’actualitat del sector, Ignasi Puig, Secretari de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya, va resumir la recentment aprovada de Llei catalana de Canvi Climàtic. La nova normativa suposarà un impuls contundent a les polítiques de sostenibilitat en energia, urbanisme i  transport, entre altres;  amb mesures com la promulgació de nous impostos per grans vaixells i activitats industrials amb emissions de diòxid de carboni.

Altres novetats explicades a la seva ponència van ser la nova Llei de Contractes amb el Sector Públic i  la publicació, finalment, del VI Conveni General de la Construcció. Puig va indicar com insatisfactòria la decisió final d’aplicar també a Barcelona l’increment estatal d’1,9%. Aquest increment resulta desproporcionat tenint en compte el desajust del conveni de Barcelona respecte altres ciutats homologues de l’Estat, com per exemple Madrid, amb un salari inferior en un 30%, o València, amb un 35% menys. Una altra novetat del conveni es l’obligatorietat d’establir Plans d’Igualtat en empreses de més de 100 treballadors (fins ara era obligatori només per empreses de més de 250 treballadors).



FOTOGRAFIES DE LA JORNADA

3 Comentaris
 • Joan
  Publicat a les 22:05h, 05 octubre Respon

  Què cal fer per assistir a aquestes reunions? És gratuït apuntar-se? Gràcies i salutacions!

 • admin
  Publicat a les 00:21h, 06 octubre Respon

  Bona tarda Joan. Les reunions de la RiMe són adreçades als membres del Gremi que pertanyen a la Comissió de Rehabilitació i Manteniment dels Edificis. Són gratuïtes per membres del Gremi. Pots trobar més informació dins de l’apartat “RiMe”, obrint el menú “Nosaltres”, Salutacions!

 • Loga
  Publicat a les 16:53h, 17 octubre Respon

  La seguretat a qualsevol tipus d’obra de construcció o rehabilitació ha de ser la major de les prioritats.

Publica un comentari