Aillament tèrmic de les façanes dels edificis

Un ampli article publicat el darrer dilluns 25 de setembre al suplement Viure de La Vanguardia (enllaç de l’article) revela que les solucions arquitectòniques per aïllar edificis redueixen un 67% les morts per fred. 

Com a representant de la Comissió de Rehabilitació i Manteniment dels Edificis (RiMe), em permeto complementar aquest article sobre l’aillament tèrmic de les façanes dels edificis. Els sistemes SATE  (Sistemes d’Aïllament Tèrmic Exterior) s’apliquen al nostre país des del 1980 amb notable èxit. No consisteixen únicament en “plaques exteriors que després es pintaven” sinó que són un sistema d’aïllament complex amb revestiments que han de ser aplicats seguint codis de bones pràctiques homologats. Exigeixen un estudi previ de l’edifici i un disseny acurat per adaptar-lo als elements singulars dels tancaments verticals. La seva posada en obra requereix de personal format i expert. És necessari un estudi, projecte tècnic i una acurada realització de l’obra.

Aïllar tèrmicament un habitatge millora l’habitabilitat, permet eliminar les humitats de condensació provocades per l’efecte de “paret freda”, i per tant la salubritat dels habitatges. Els projectes d’aplicació dels sistemes SATE han de resoldre els “ponts tèrmics”, zones on l’aïllament queda sense continuïtat i on es concentren les  condensacions.

En el futur es tendirà a augmentar significativament els espessors d’aïllament per raons ecològiques i econòmiques; on sigui possible, car els edificis existents tenen limitacions en relació a l’augment d’espessors de les façanes i altres tancaments verticals. Aïllar cobertes planes és una altre necessitat sobre la que cal actuar de forma més contundent i efectiva.

Adoptat conjuntament amb altres solucions no arquitectòniques, com l’ús d’electrodomèstics eficients energèticament, l’aïllament tèrmic dels edificis contribueixen a una millora de la qualitat de vida dels habitants, sobre tot en aquelles famílies que pateixen pobresa energètica. És per això, per els múltiples avantatges que suposa a nivell econòmic, ambiental, de salut i comfort, que aïllar edificis es reivindica com una demanda prioritària.

Josep Gassiot
President de la Comissió RiMe

admin

Recent Posts

“Volíem oferir als nostres clients una garantia de gestió sostenible de residus”

Montse Sánchez, gerent de Mon Vertical S.L.. Segell RECONS des del 2020.

1 mes ago

Resum de la Jornada RiME 14/03/2024. Cap a una construcció més sostenible i saludable

El procés de descarbonització del sector de la construcció ha sigut el tema principal d’aquesta…

1 mes ago

Commemoració a les empreses que compleixen 50 anys com agremiades

El passat dijous 8 de febrer es va celebrar una jornada especial en commemoració a…

3 mesos ago

“RECONS ens permet acreditar les pràctiques sostenibles davant dels clients i fer que confiïn més en nosaltres”

Xavier Fernández, responsable d’Administració OBRALLAR 2000 SL. Segell RECONS des del 2021

3 mesos ago

“Som més eficients en la gestió dels residus i hem guanyat en imatge”

Susanna Buscató Aragonès, tècnica d’organització CONTRACTA, Obres i Tecnologia de la Rehabilitació Segell RECONS des…

4 mesos ago

Implementació del Pla de Pensions a les nòmines; cotitzacions i retribucions

La jornada tècnica celebrada el passat dimarts 12 de desembre al matí, a la seu…

5 mesos ago