Editorials

Propostes als partits polítics de cara a les eleccions municipals

De cara als diferents grups municipals que es presenten a les eleccions municipals del proper 26 de maig, des del Gremi hem reivindicat una sèrie de propostes destinades a promoure l’activitat i l’ordenació del sector de la construcció. Són les següents:
  1. Millorar  la gestió de les llicències d’obra per aconseguir reduir els terminis de concessió.
  2. Promoure la rehabilitació d’habitatges per millorar i garantir la seguretat (detecció o correcció de patologies existents), accessibilitat per tothom i eficiència energètica dels edificis.
  3. Considerar la rehabilitació com a una baula de la regeneració urbana considerant el ciutadà, el barri i la ciutat com un conjunt d’elements que cal gestionar globalment  per millorar la qualitat de vida de les persones. Promoure plans directors urbans (ciutat-barri) amb aquest vector.
  4. Gestionar les ITE’s com a eina de millora dels habitatges, barris i ciutats. Posar en marxa campanyes de conscienciació i exigència, exercint les competències de disciplina urbanística que corresponen als governs locals.
  5. Regular els ajuts a la rehabilitació amb continuïtat en les polítiques i en els pressupostos, amb programes plurianuals per evitar discontinuïtats en les actuacions. Promoure pactes consensuats que defineixin polítiques i accions a llarg termini que siguin previsibles i estables.
  6. Accions decidides per controlar i reduir l’economia submergida en el sector.
  7. Exigir, en les llicències d’obra i en els comunicats (assabentats), el “nomenament de contractista” per identificar qui executa les obres com a forma de facilitar la transparència i evitar l’economia submergida en el sector.
  8. Exigir,  en les concessions de subvencions a les obres de rehabilitació o ajuts a l’habitatge,  la identificació del contractista.
  9. Promoure el registre CONSTA, o registres equivalents, com a mitjà d’acreditació de la legalitat de qui executa les obres per tal de  protegir als consumidors.
  10. Control més eficient dels residus generats en obres menors per millorar l’impacte ecològic i detectar la localització d’obres il·legals.
  11. Campanyes de sensibilització ciutadana sobre el manteniment dels edificis d’habitatges , explicant les responsabilitat legals de propietaris i ciutadans.
  12. Campanyes orientades a la fomentar “rehabilitació energètica”.
  13. Bonificació d’impostos per incentivar la rehabilitació, especialment, l’energètic.
  14. Afavorir crèdits a propietaris i comunitats amb devolució del capital amb quotes generades com “impost urbanístic addicional” recàrrec pactat per pagament de les obres. Promoure també altres formes de finançament eficient.

Mesures en relació a la contractació d’obres de les Administracions Locals i organismes adscrits (consorcis, societats anònimes de gestió, instituts municipals, i similars:

  1. Valorar les ofertes per execució d’obres atenent a criteris de qualitat, sostenibilitat, seguretat i salut i responsabilitat empresarial i no solament al valor econòmic (preu).
  2. Procediments de licitació transparents en fase de licitació, execució i liquidació.
  3. Utilitzar els mecanismes establerts per identificar ofertes temeràries, establint criteris de temeritat relacionats amb les ofertes mitjanes amb desviacions de l’ordre del 2%.
  4. Que la incorporació de clàusules socials respongui a la naturalesa del contracte, vetllant sempre per la seguretat.
  5. Per fomentar l’accés de la PIME a la contractació, simplificar els procediments de licitació i contractació.
  6. En la licitació per lots, vetllar per la coherència, la coordinació en seguretat i salut i la definició de responsabilitats i costos generals inherent als contractes licitats.
admin

Recent Posts

“Volíem oferir als nostres clients una garantia de gestió sostenible de residus”

Montse Sánchez, gerent de Mon Vertical S.L.. Segell RECONS des del 2020.

1 mes ago

Resum de la Jornada RiME 14/03/2024. Cap a una construcció més sostenible i saludable

El procés de descarbonització del sector de la construcció ha sigut el tema principal d’aquesta…

1 mes ago

Commemoració a les empreses que compleixen 50 anys com agremiades

El passat dijous 8 de febrer es va celebrar una jornada especial en commemoració a…

3 mesos ago

“RECONS ens permet acreditar les pràctiques sostenibles davant dels clients i fer que confiïn més en nosaltres”

Xavier Fernández, responsable d’Administració OBRALLAR 2000 SL. Segell RECONS des del 2021

3 mesos ago

“Som més eficients en la gestió dels residus i hem guanyat en imatge”

Susanna Buscató Aragonès, tècnica d’organització CONTRACTA, Obres i Tecnologia de la Rehabilitació Segell RECONS des…

4 mesos ago

Implementació del Pla de Pensions a les nòmines; cotitzacions i retribucions

La jornada tècnica celebrada el passat dimarts 12 de desembre al matí, a la seu…

5 mesos ago