El taller de calç

Al finalitzar la carrera de Belles Arts tres amigues van decidir-ne aprofitar una antiga impremta propera a la Plaça Reial per establir el seu taller de restauració de mobles i obres d’art, el qual passaria a incorporar una dècada després la restauració d’immobles. D’aquella aventura inicial una ha continuat amb el projecte: la Cristina Thió, que durant els darrers 30 anys s’ha dedicat en cos i ànima a una professió que per a ella és absolutament vocacional: la restauració de patrimoni històric.

Des del número 3 bis del carrer d’Escudellers Blancs, Thió i l’equip de Chroma articulen l’entramat de projectes que arriben a les seves mans: des de la restauració de la porteria d’un edifici històric de línies modernistes fins a la resurrecció d’un carruatge de cavalls castigat pel pas del temps. A les diferents estàncies del taller trobem espais per a l’experimentació de materials o per a la realització de cursos pràctics adreçats tant a professionals del sector com a persones en risc d’exclusió social o infants, que aprenen com donar forma i color a un pany o a una rosa de calç.

Durant l’estona que parlem amb la Cristina Thió precisament és la calç la gran protagonista. Thió defensa com la calç és un material molt més sostenible, eficient i saludable que el ciment, “sobrevalorat a les darreres dècades per la seva ràpida solidificació”.

Contràriament, Thió i el seu equip aposten per  la utilització de calç mitjançant la recuperació de tècniques antigues, amb la reformulació de morters que incorporen els àrids de la zona geogràfica de l’obra i amb productes més salubres i responsables amb el medi ambient. Fet amb calç, el morter resulta més fàcil de treballar (per trigar més la seva solidificació), més ecològic (ja que absorbeix el diòxid de carboni de l’atmosfera) , més transpirable i menys propens a patir d’humitats.

Per tot plegat, Cristina Thió adverteix que la tendència ja està canviant i que el futur passa per repescar les tècniques tradicionals de construcció, a les quals el calç tenia una importància capital.

       

admin

Recent Posts

“Volíem oferir als nostres clients una garantia de gestió sostenible de residus”

Montse Sánchez, gerent de Mon Vertical S.L.. Segell RECONS des del 2020.

2 mesos ago

Resum de la Jornada RiME 14/03/2024. Cap a una construcció més sostenible i saludable

El procés de descarbonització del sector de la construcció ha sigut el tema principal d’aquesta…

2 mesos ago

Commemoració a les empreses que compleixen 50 anys com agremiades

El passat dijous 8 de febrer es va celebrar una jornada especial en commemoració a…

3 mesos ago

“RECONS ens permet acreditar les pràctiques sostenibles davant dels clients i fer que confiïn més en nosaltres”

Xavier Fernández, responsable d’Administració OBRALLAR 2000 SL. Segell RECONS des del 2021

3 mesos ago

“Som més eficients en la gestió dels residus i hem guanyat en imatge”

Susanna Buscató Aragonès, tècnica d’organització CONTRACTA, Obres i Tecnologia de la Rehabilitació Segell RECONS des…

4 mesos ago

Implementació del Pla de Pensions a les nòmines; cotitzacions i retribucions

La jornada tècnica celebrada el passat dimarts 12 de desembre al matí, a la seu…

5 mesos ago