Sostenibilitat en un habitatge de 1930

sostenibilitat en edificis antics

Sostenibilitat en un habitatge de 1930

Entrevistem a Juan Río Hinckelmann, director de THK Construcciones, que ens explica una de les obres més encisadores que ha tingut l’empresa en els darrers temps: la rehabiltació d’un habitatge unifamiliar de Sarrià de 1930, reconvertit en un habitatge modern i sostenible, amb una gran espai unificat de planta baixa que integra el jardí a la casa i la casa al jardí. Així mateix, l’ús de fustes d’avet i roure també contribueixen a donar-li a l’habitatge un ambient saludable i obert.

En què ha consistit la rehabilitació d’aquesta casa?

L’obra consisteix en la rehabilitació integral d’un habitatge de dues plantes construït el 1930 a Sarrià. L’edificació estava organitzada en dos habitatges independents, un a cada planta. El projecte és la realització d’un sol habitatge mitjançant la divisió nit-dia a cada planta: tots els recintes “públics” de la casa en un sol gran espai de planta baixa (rebedor, distribuïdor, menjador, cuina) amb una petita zona de servei a la part posterior, en el límit amb els veïns (garatge, safareig, lavabo i habitació de servei) i la planta superior la zona de nit amb tots els dormitoris, banys i una sala d’estar familiar.

 Què té d’especial aquest treball?

A nivell d’espai, destaca el gran espai unificat de planta baixa que aprofita l’orientació sud orient de l’habitatge i es connecta amb el jardí mitjançant una gran balconera corredissa plegable de roure, que pot desaparèixer literalment per deixar una connexió completa interior-exterior.

A nivell constructiu destaca l’ús de fusta laminada de seccions importants per a la realització de les grans obertures de façana en planta baixa i en el perímetre del forat de l’escala. La calidesa del material contrasta amb les dimensions dels reforços estructurals i defineix completament la nova escala, en què tots els elements són del mateix material (estructura, graons i barana).

Els materials que heu utilitzat són naturals?

Les bigues són de pi avet de fabricació nacional, de producció sostenible tractada amb olis naturals. Es van buscar solucions tècniques simples com el paviment de formigó allisat amb helicòpter, després polit i abrillantat. Les fusteries exteriors són de doble vidre tipus climalit i marcs de roure envernissat. Destaca la balconera de façana principal que permet plegar completament sobre les seves guies, el que genera una relació immillorable del saló amb el jardí.

Té la fusta una importància destacada en els vostres projectes?

No som especialistes en fusta però vam sumar a aquesta obra l’experiència d’haver realitzat el muntatge d’una cabana per a l’escola de Surf de Hurley a Hossegor, França. És una construcció efímera que té l’objectiu de ser muntada exclusivament durant les temporades d’estiu a la platja. En ella el sistema estructural està compost per pòrtics i llistons de fusta de pi Douglas estructurats amb unions tipus cua milà i els revestiments panelats muntats en taller.

No hi han comentaris

Publica un comentari